گروه اجتماعی آذرانجمن: با یک مطالعه کوچک و با چشم بدون پرده در سال های اخیر میتوان متوجه گسست اکثریت مردم از مصرف محصولات بومی شد که به معنی روی آوردن به استفاده از غذاهای سرعتی، ناسالم و کاهش و توقف استفاده از محصولات سنتی و سالم تر در جامعه است.
اگر بخواهیم دلایلی را برای تغییر این نوع از سبک مصرف غذایی پیدا کنیم بی شک هر دلیلی از جمله تغییر صلایق، عادات زندگی، تاثیر از فرهنگ غربی، دغدغه های کاری و شرایط موجود اقتصادی در این موضوع دخیل خواهند بود.
به گزارش آذرانجمن، ملیحه شیخ احمدی، کارشناس علوم تغذیه، در گفتگو با خبرنگار آذرانجمن در خصوص علت گسست از محصولات بومی عنوان کرد: موضوع استفاده از عادات بد غذایی در سطح جامعه کاملا مشهود است و تا کنون به اندازه کافی اطلاع رسانی و آموزش ها و هشدار های لازم داده شده و در حال حاضر مردم خود از ضرری که فست فود و غذاهای چنین قبیل دارند مطلع هستند و همه با علمِ به ضررشان از این غذاها استفاده میکنند و نیاز به یادآوری مجدد نیست.
وی ادامه داد: دلایل تحول در نوع سبک زندگی و روی آوردن به ممنوعه ها به عواملی چون تغییر صلایق و ذائقه مردم مربوط میشود و عموما که طمع فست فودها به شیرینی و شوری نزدیک است و هر باره تجربه ی جدیدی از طمع جدید را به مردم میدهد که جای غذاهای سنتی را میگیرد زیرا که بیشتر غذاهای بومی از یک روال طمعی متعادلی پیروی میکنند و این شرایط شاید از نظر روانی مصرف کننده را راضی نمیکند.
وی با اشاره به شرایط اقتصادی کشور افزود: فست فود ها بسیار ارزان قیمت تر از غذاهای سنتی ما هستند، که باز این عوامل به راهکار های اساسی نیاز دارند نه اینکه آموزشهای بیهوده در ایجاد تمایل به مصرف محصولات بومی وجود داشته باشد و در این صورت مانند هر بار شکست خواهیم خورد.
شیخ احمدی اظهار کرد: باتوجه به هزینه های سنگین زندگی، خرج کردن پول برای یک وعده غذایی هم برای مردم مهم خواهد بود در چنین موقعیتی فستفودها و غذاهای ناسالم بصورت ارزان قیمت در هر گوشه و جای جای شهر موجود است و تهیه آسانتر دا داراست.
وی با بیان اینکه رستوران های محلی کمتر از فست فودی هاست توضیح داد: اما در مورد غذاها و محصولات بومی برعکس غذاهای ناسالم است و قیمت بیشتر و دسترسی به این غذاها محدودتر است.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار آذرانجمن در رابطه با علل استفاده از محصولات غیر بومی در نمایشگاه های سنتی گفت: اینکه در اکثر نمایشگاه های سطح شهر شاهد فروش غذاها و خورد و خوراک مضر هستیم علتش به مدت آماده کردن، هزینه برای پخت و زحمت آن برمیگردد که فست فود راحت تر از یک غذای سنتی طبغ و سرو میشود.
وی اضافه کرد: شیوه زندگی مردم ما نیز به شکلی در آمده که از سبک زندگی آرام به سمت یک سبک زندگی سرعتی حرکت میکنیم و با انباشت کارها، شاغل بودن سرپرستان یک خانواده، وجود درس و مدارس کودکان زمان نیز برای تهیه و آماده کردن خورد و خوراک سالم و زمانبر اکثرا کم میآوریم.
وی تاکید کرد: متاسفانه این نحوهی تغذیه تبدیل به عادت شده و خیلی سختتر از قبل شده تا بخواهیم تحولی در این زمینه ایجاد کنیم، حتما باید کسانی که در راس کار هستند را به چالش بکشیم تا فکری به این موضوع کرده و از کاهش عمر و سلامتی انسان ها جلوگیری کنند، امیدواریم با کمکهای ثمربخش و قابل تأمل مسئولین باعث شود تا در مدارس، کارگاه ها، دانشگاه ها پزشکان دست به کار شده و از مضرات و چگونگی جایگزینی مصرف عادات بد با محصولات بومی و سالم را به مردم با سبک جدیدی از صلایق آموزش دهد.