چطور با «تب دنگی» مقابله کنیم؟

تب دنگی که به نامهای تب دانگ یا تب استخوانشکن نیز شناخته میشود، یک بیماری ویروسی است که از طریق نیش پشه آئدس آلوده و یا انتقال خون و فراوردههای خونی از بیمار مبتلا به سایر افراد منتقل میشود.
به گزارش آذرانجمن، مدینه عباسی، متخصص حشره شناسی پزشکی در گفتگو با خبرنگار آذرانجمن در خصوص علائم ویروس تب دنگی گفت: بیماری تب دنگی معمولا با تب بالای ۳۸ درجه که بطور ناگهانی شروع میشود بروز می کند. در کنار آن، سردرد، درد عضلات و مفاصل، درد پشت حدقه چشم، راش های پوستی، دل درد و تهوع، استفراع و اسهال از اعلایم این ویروس می باشد.
وی افزود: در صورت وخیم تر شدن بیماری علایمی مانند خونریزی ، بی حالی و ضعف شدید و کما ممکن است بروز کند. همچنین حدود ۸۰ درصد بیماران ممکن است به علت خفیف بودن علائم، اصلا از ابتلایشان اطلاعی نداشته باشند و در دوره ۳ روز تا یک هفته بیماریشان بهبودی یابد.
وی در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: تقریبا ۲۰ درصد مبتلایان ممکن است علایم شدیدی نشان دهند که در بین این افراد حدود یک درصد احتمال مرگ و میر وجود دارد. گروههای پر خطر مبتلا به تب دنگی بایستی در طول زمان ابتلا به تب دنگی تحت مراقبت های ویژه پزشکی قرار گیرند.
متخصص حشره شناسی پزشکی اظهار کرد: زنان باردار، کودکان زیر یک سال، افراد دارای نقص سیستم ایمنی، افراد مبتلا به بیماریهای خاص، افرادی که تنها زندگی می کنند (به علت احتمال بروز ضعف و ناتوانی جهت مراجعه به بیمارستان) افرادی که در مناطق صعب العبور زندگی می کنند از جمله گروههای پرخطر در ابتلا به این ویروس میتواند باشد.
عباسی گفت: افرادی که به مناطقی که بیماری در آنجا بیماری شایع است سفر کنند و اصول مربوط به پیشگیری از گزش پشه های آئدس را رعایت نکنند احتمال مبتلا شدنشان بالاست.
متخصص حشره شناس درباره راهکار مقابله با تب دنگی گفت: به منظور مقابله با تب دنگی نیاز است که از گزش پشه آئدس آلوده به ویروس در امان باشیم. بهتر است قبل از مسافرت به مناطقی که بیماری در آنجا بومی هست مثل کشورهای آسیای جنوب شرقی، کشورهای آمریکای جنوبی و در زمان مسافرت داخل کشور به استانهای هرمزگان و سیستان و بلوچستان از راهکارهای خود مراقبتی در برابر پشه ها استفاده کنیم.
عباسی در مورد موثرترین راهکارها برای مقابله با تب دنگی در صورت سفر به مناطق مذکور بیان کرد: پوشیدن لباسهای کاملاً پوشیده و رنگ روشن (پشه ها به لباسهای رنگ تیره جلب می شوند). پرهیز از حضور در فضای باز به هنگام اول صبح و نزدیک به غروب، استفاده از دور کننده حشرات برای دست و صورت و محل های بدون پوشش بدن، استفاده از پشه بند با سوراخ ریز در صورت استراحت در فضای باز از جمله موارد موثر در مقابله با این بیماری میباشد.
عباسی در جواب سوال خبرنگار آذرانجمن که در صورت دچار به تب دنگی به کدام مراکز در استان مراجعه کنیم،بیان نمود: تشخیص تب دنگی در استان در مرکز بهداشت تبریز و برخی بیمارستانهای دولتی در حال انجام است. قابل توجه اینکه تاکنون مورد مثبت بیماری در استان گزارش نشده است.
وی در پایان سخنان خود به چندین توصیه درباره تب دنگی پرداخت و گفت: راهکارهای مقابله با تب دنگی جدی گرفته شود. در سفر به مناطق آلوده بیماری در صورت داشتن علایم چه در حین سفر چه تا دو هفته بعد از سفر، به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کرده و از داشتن سابقه سفر حتما پزشک خود را مطلع نمایند. همچنین در مبتلایان به بیماران تب دنگی توصیه می گردد حتماً تحت نظر پزشک، درمان خود را ادامه دهند و از مصرف خودسرانه دارو حتماً پرهیز نمایند، تنها داروی مسکن توصیه شده استامینوفن می باشد و الزاماً نبایستی از آسپرین و ژلوفن استفاده نمایند. موارد توصیه شده توسط پزشک معالجشان را جدی بگیرند.
نظرات