به گزارش آذرانجمن، حامد همتی کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار آذرانجمن در خصوص وضعیت بازار بورس بیان کرد: با توجه به اتفاقات ۱۳۹۹ در بازار بورس که شخص دوم مملکت در سال ۱۳۹۹ با فراخوانی مردم را دعوت کرد تا سپرده های خودشان را به بورس بسپارید و بعد از آن شاهد سقوط سنگین بورس بودیم، طبیعی بود که شکاف بزرگی در مورد ماهیت بورس و تلقی مردم از بورس ایجاد شود.
بورس همچنان در تاثیر اتفاقات سال ۱۳۹۹
وی گفت: کارکرد بورس در گذشته یعنی قبل از سال ۱۳۹۹ عمدتا برای تعیین مالی شرکت ها و همین طور مورد معامله قرار گرفتن سهام شرکت توسط افراد حرفه ای بازار بورس ، ارگان های حقوقی، صندوق ها و شرکت های سهامی بودند اما بعد از سال ۱۳۹۹ شاهد عرضه سهام عدالت به شکل گسترده و امکان فروش آن در بازار بودیم.
همتی ادامه داد: چنانکه سهام دار شدن قریب به ۵۰ میلیون نفر از مردم ایران که به تبع آن به علت عدم آشنایی با ظرفیت های بازار از یک سو و از سوی دیگر عدم آشنایی با تحلیل و بررسی سهم ها باعث شد که بسیاری از منابع عمومی از بین رفته و ارزش سهام بسیاری از شرکت ها دچار ریزش شوند که در این مردم عادی آسیب پذیرترین قشر بودند.
خالی شدن بازار از افراد غیر حرفهای
کارشناس اقتصادی در خصوص وضعیت بازار بورس گفت: به دلیل خروج سنگین پول افراد حقیقی از بازار، عملا بازار به دست صندوق ها و شرکت ها افتاده است بطوریکه معامله گران حرفه ای و پول های هوشمندی که قبل از سال ۱۳۹۹ وجود داشتند طبق روال عادی به معامله میپردازند. البته لازم به ذکر است که با اینکه بازار از افراد غیر حرفهای خالی شده اما به دلیل دست کاری در قیمت ها و سود همچنان شاهد رشد بازار نیستیم.
شائبه دستکاری در بورس
همتی افزود: چنانکه از دو سال پیش شائبه دست کاری در سود شرکت های بزرگ پترو پالایشی و فلزات اساسی که از نرخ خوراک یارانه ای استفاده می کنند را هم مشاهده کردیم. به عبارت دیگر اگر شرکت ها به میزان مشخصی عایدی داشته باشند و یا عایدی این شرکت ها بیشتر از مقدار معین باشد بایستی یا از طریق مالیات مضاعف یا کاهش قیمت ها، افزایش سودشان را تعدیل بکنند.
همتی گفت: دومین موضوع مورد بحث این است که جو روانی حاکم بر بازار و عدم حمایت های اصولی، عمق بازار مالی به شدت به خصوص بورس محدود شد و امکان حرکت های جدی در بازار وجود نداشت.
واهمه مردم از سرمایهگذاری در بورس
وی در خصوص دلایل خروج پول از بازار سرمایه گفت: در طول دو سال اخیر میلیون ها کاربر جدید به فضای کریپتوکارنسی اضافه شد که عمدتا منابع شان را از خروج پولشان از بورس به دست آورده بودند زیرا سهل الوصول ترین راه ممکن همین بود. روزانه در معاملات انجام شده هزاران میلیارد تومان خروج پول به سمت دلار، خودرو، بازارهای موازی مثل کریپتو کارنسی داشتیم که در نتیجه شاهد خروج سرمایه کشور بودیم.
وی تاکید کرد: در حالتی که کل بازارها دچار رکود شده بود، امکان نقدشوندگی بازار سرمایه کمک می کرد تا این تامین منابع مالی، برای حضور در بازار دلار و کریپتوکارنسی از بورس تامین شود. به بیانی دیگر این جو روانی حاکم و تجربه شکستی که از حضور دولت در سال ۱۳۹۹ بازار به خودش دید، منجر شد تا به الان آن نگرانی ها وجود داشته باشد که مبادا با تغییر دولت ها و تغییر سیاست گذاری ها مجددا شاهد تجربه های تلخ گذشته باشیم.
بازار بورس در انتظار کابینه اقتصادی دولت پزشکیان
حامد همتی بیان کرد: البته وضعیت فعلی بازار بورس در حالت بلاتکلیفی بسیار شدیدی قرار دارد که همین بلاتکلیفی باعث شده که سمت و سوی آینده یا پیش بینی از آینده را ما نداشته باشیم. لازم به ذکر است که امسال با توجه به جو سیاسی جنگ، فشار سیاسی، فشار بین المللی و همین طور وضعیت تثبیت قیمت ها ، رکود حاکم بر بازار به شکلی گسترده شده بود که بنده دور از تصور می دانم تا کارشناسان اقتصادی توانایی تحلیل واقع بینانه و پیش بینی دقیق تری نسبت به آینده بازار سرمایه کشورمان داشته باشند و در نتیجه باید منتظر ماند تا شاهد سکان داری وزارت اقتصاد، زیرمجموعه آن و سیاست گذاری هایشان باشیم.
همتی وضعیت بورس و همین طور بازار دلار در چهاردهمین دولت آقای پزشکیان را مورد بررسی قرار داد و گفت: به ناچار باید تکرار کنم که هنوز از برنامه جامع و یا سرفصل های به حمایتی ایشان از بازار سرمایه رونمایی نشده و با استراتژی های توسعه صنعتی مد نظر دولت آقای پزشکیان ما هیچ شناختی نداریم. تنها چیزی که قطعیت دارد این است که با انتخاب جناب آقای پزشکیان یک تغییر اساسی در سیاست های کلی اقتصادی که دولت وقت به خصوص در بحث تثبیت قیمت ها و قیمت گذاری دستوری را داشت، شاهد باشیم.
نسیم ادیب