به گزارش آذرانجمن، پرویز کریمی ثانی در گفتگو با خبرنگار آذرانجمن، با اشاره به شروع سال تحصیلی جدید موضوع اعتیاد به اینترنت و آسیب های آن بر کودکان و نوجوانان توضیح داد: کودکان و نوجوانان که در فضای مجازی بیشتر اوقاتشان را صرف میکنند، شکل پذیری مغز شان حالت مجازی پیدا می کند چنانچه در فضای مجازی اکثر مسائل به راحتی شکل میگیرد باعث شده فرزندانمان حوصله کارهای دستی، فکری و حتی فیزیکی نداشته باشند.
وی ادامه داد: بطوری که برای کودکان تمرکز طولانی بر روی تکالیفشان غیر قابل تحمل میشود زیرا همانطور که اشاره شد شکل پذیری مغزشان به فعالیت های یک طرفه و آسان عادت
میکند.
کریمی ثانی درباره اصلی ترین آسیب های وقت سپری کردن کودکان و نوجوانان در فضای مجازی گفت: کاهش صبر، کاهش میزان دقت و تمرکز، عدم همراهی در فعالیت های مشارکتی و اجتماعی و عدم همراهی در فعالیت هایی که نیاز به حضور فیزیکی دارند، از جمله ابن موارد میباشد.
وی اضافه کرد: لازم به ذکر است به دنبال آسیب های برشمرده فوق، می توان علائمی از بیش فعالی، پرخاشگری و لجبازی را در بین کودکان به وفور مشاهده کرد.
این روانشناس درباره تاثیر استفاده بیش از حد از اینترنت در کیفیت تحصیلی دانش آموزان گفت: ابتدا باید اشاره کرد که استفاده کافی از اینترنت و فضای مجازی، باعث رشد تفکر انتزاعی میشود و این برای مغز کودکان الزامی است. اما استفاده افراطی صددرصد بر عملکرد تحصیلی و در تکامل مغزی و جسمی تاثیری منفی خواهد داشت بطوریکه با گذر زمان از ادامه تحصیل دل زده و کیفیت تحصیلی شان افت خواهد کرد.
کریمی ثانی درباره واکنش والدین در مقابل استفاده بیش از حد کودکان و نوجوانان از تلفن همراه اینگونه بیان نمود: با توجه به اهمیت نقش والدین در کنترل استفاده کودکان و نوجوانان از تلفن همراه و اینترنت، از وضع قانون در رابطه با میزان ساعات استفاده از تلفن همراه و اینترنت در حریم منزل غافل نشویم.
وی ادامه داد: از نظر روانشناسی استفاده از موبایل، اینترنت و تلویزیون که با صفحه نمایشگر سروکار دارند، برای بچه های اول دبستان و قبل از آن نباید بیش از یک ساعت باشد. چه بسا برای محصلان بخصوص در ایام تحصیل، روزانه بیش از نیم ساعت نباشد. البته ممکن است در روزهای تعطیل از یک ساعت تا یک و نیم ساعت به شکل چند تایم کوتاه و با فاصله شناور باشد تا دانش آموزان فرصت مناسب برای تمرکز لازم بر روی مسائل شخصی و دروس عقب افتاده داشته باشند.
وی تاکید کرد: علاوه بر این والدین خود باید الگوی مناسب برای فرزندانشان باشند زیرا والدینی که خود مدتهای طولانی از تلفن همراه و اینترنت استفاده میکند، توانایی ایجاد قانون تاثیر گذار در استفاده مناسب از اینترنت به فرزندانش را نخواهد داشت. البته خالی از لطف نیست که باید در راس همه این موارد به مشکلات اقتصادی توجه ویژه داشته باشیم زیرا با تزریق اقتصاد به خانواده ها، و ایجاد رفاه عمومی، پدر و مادر میتوانند در کنار شغل دائمی خود به کودک خود نیز بپردازد و در مورد مسائل متفاوت گفت و گو و رابطه دوستانه برقرار کنند. زیرا فعالیتهای گسترده ی والدین منجر به غفلت از فرزندان میشود که در نتیجه بچه ها برای پر کردن این خلا عاطفی و روانی به فضاهای مجازی پناه برده و دچار گوشه گیری میشوند.
کریمی ثانی درباره نقش مدرسه و جامعه درباره استفاده کودکان و نوجوانان از فضای مجازی خاطر نشان کرد: ابتدا باید جامعه و مدرسه اهمیت اینترنت در زندگی امروز را پذیرفته و به جای انتقاد و بیان ضرر و زیان این ابزارهای مهم، به کاربردهای عملی آن در مقوله آموزش توجه نمود و در فضاهای آموزشی برای استفاده بهینه از ابزارهای مذکور بستری مناسب ایجادکرده و به آموزش استفاده هدفمند دانش آموزان از دنیای مجازی پرداخت.
وی افزود: متاسفانه مدارس ما دهه ها از پروسه پیشرفت در زمینه دیجیتال و فناوری عقب هستند. در حالی که اینترنت و بخصوص هوش مصنوعی برای پیشرفت در زمینه های مختلف علمی ضروری هستند و این در حالی است که تاکنون در این حوزه برنامه ی جدی در مدارس اعمال نشده است.
کریمی ثانی در باره راهکارها در قبال اعتیاد کودکان و نوجوانان به اینترنت و شبکه های اجتماعی نیز اظهار نظر کرد و ادامه داد: باید توجه کرد که اگر در یک سیستم بین اجزا ارتباط و هماهنگی نباشد آن سیستم مشکل پیدا می کند.
امروزه در سیستم اجتماعی به عنوان مثال بین مدرسه و خانه، سیستم های آموزش و پرورش و صداوسیما یا ارگان فرهنگی _ مذهبی هماهنگی کافی وجود ندارد و این باعث اخلال در دستیابی به خروجی مطلوبی میشود.
وی در پایان سخنان خود به بحث فیلترینگ پرداخت و گفت: همچنین سیستم های امنیتی_ نظارتی نیز در جلوگیری از آسیب های اجتماعی سهم چشمگیری دارند و صرفا فیلتر کردن اینترنت راه حل مناسبی نیست.
باید بصورت اساسی در فضای مجازی چاره اندیشی کرد چراکه فیلترینگ خود یک مشکل اساسی و غیر قابل انکار است. بطوریکه با در دست داشتن فیلترشکن ها کودکان و نوجوانان سریعا به تمام محتواها اعم اخلاقی و غیر اخلاقی دسترسی پیدا می کنند. که نتیجه آن بلوغ زود راس و مشکلات روانی غیرقابل جبران را به بار می آورد.