به گزارش آذرانجمن، مختصر خودتان را معرفی کنید:
ساناز کاشیزاده هستم، معمار و مدرس دانشگاه. سالهاست که در عرصههای مختلف آموزشی و فنی مشغول به کار هستم و در حد توان آگاه به نقاط ضعف و قوت موجود.
وی گفت: به جد معتقدم که امروزه فاصله عمیقی بین آموزههای دانشگاهی و انتظارات حرفهای وجود دارد که با اندکی درایت و برنامهریزی، این مدارج تحصیلی میتوانند از یک برگه بیاعتبار تحصیلی تبدیل به ابزاری برای تامین آینده شغلی و به دست آوردن جایگاه و شأنی درخور، تبدیل شود. همه ما برای رسیدن به این مدارک و پروانه و غیره سالها تلاش کردیم از سد آزمونهای متعددی گذشتیم یا در حال گذریم و به واسطه تلاشهایمان لایق رسیدن به شرایط ایده آل.
کاشی زاده اظهار کرد: من به عنوان کاندیدای دهمین دوره انتخابات هیئت مدیره نظام مهندسی آذربایجان شرقی تمام تلاشم را خواهم کرد که مهندسی نه یک عنوان بیارزش بلکه شیوهای برای داشتن زندگی ایدهآل قلمداد شود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار آذر انجمن درباره اهمیت انتخابات نظام مهندسی و نحوه تاثیر گذاری بر کیفیت خدمات مهندسی و توسعه زیرساختها گفت: سازمان نظام مهندسی ساختمان یک نهاد مدنی و مردم نهاد است. به نظر من این مردمی بودن آن مهمترین نقش سازمان میباشد و باید در تمامی وجوح از این رسالت محافظت شود. نظام مهندسی ساختمان باید جایگاه فصل مشترک بودن این سازمان بین تمام اقشار مردم و نهادهای مرتبط با مدیریت شهری و مراجع صدور پروانه را حفظ کند. این “مردم” تمام نوع طرفهایی را شامل میشود که به نوعی، بصورت مستقیم و غیر مستقم با آن در ارتباط است؛ از کارفرمایی که صاحب زمین است تا کارگر ساختمانی و حتی تولید کننده مصالح و کسی که آنرا حمل می کند نیز در زمره این دسته بندی قرار میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه مسکن و ساختمان جزو زیرساختهای عمرانی کشور محسوب میشود که تحول در آن بر بیش از دویست شغل تاثیر خواهد گذاشت، بخش عمدهای از مشکلات به جهت تقلیل این رسالت به انجام خدمات مهندسی در قالب طراحی، نظارت و اجرا رخ داده است که بایستی بازبینی اساسی در نگرش قانونگذار در تفویض حدود و اختیارات قانونی به این نهاد و به موازات آن بر چهارچوب نظارت بر عملکرد مردمی بودن آن بوجود بیاید.
کاشی زاده ادامه داد: ما و همه متخصصینی که با مفاد و قوانین مندرج در مقررات ملی ساختمان سر و کار بیشتری داریم، امیدواریم با نهایی شدن و تصویب پیش نویس جدید مبحث دوم مقررات ملی بخش عظیمی از این رویکردهای سلیقهای درون سازمانی که منجر به دوگانگی میان نظام فنی و اجرایی شده است، برداشته شده و شاهد جاری شدن قوانینی پویاتر در این زمینه باشیم.
کاشی زاده درباره چالشهای اصلی نظام مهندسی خاطرنشان کرد: به نظر من مهمترین چالش یک نهاد مدنی، قهر اعضای آن از صندوقهای انتخاباتی و مجامع عمومی آن میباشد. در دوره های اخیر ما تقریبا شاهد حضور زیر چهل درصدی اعضا در انتخابات هیات مدیره هستیم. برگرداندن این خیل عظیم به چرخه حیات سازمان، نه تنها برای من، بلکه برای هر کاندید هیات مدیره دیگری باید دغدغه اصلی قلمداد شود؛
موضوع بعدی در درجه دوم اهمیت شاید، گپ و فاصله نسلی بین مهندسان باتجربه و در مقابل آنها مهندسان جوان و جویای کار را بتوان مثال زد. تفاوت دنیای این دو قشر در تمام زوایا قابل مشاهده است؛
وی ادامه داد: نسلی را داریم که بواسطه کم بودن مهندس در بازه زمانی خاص و ارائه خدمات مهندسی، اساسیترین پیش شرطهای زندگی خود را برآورده نمودهاند و در مقابل جوانانی که همین روزها وارد جامعه مهندسی شده و انتظار تامین بخشی از نیازهای اقتصادی خود را از این راه دارند؛ متاسفانه مفاد حقوقی حاکم، نه امکان ایجاد انعطاف مهندسان با تجربه را میدهد و نه میدان را برای حضور مهندسان جوان محیا میکند. این خود منجر به بروز مشکلات عدیدهای از جمله عدم آموزش کافی در مقابل بار سنگین مسئولیت حقوقی که به دوش میکشند، پیچیدهتر کردن بروکراسی اداری برای کمتر شدن امکان پیشرفت مهندسان جوان ، عدم نگرش به موضوعاتی چون بازنشستگی، درمان و خدمات اینچنین که اغلب مهندسان با تجربه به واسطه حضور خود در ارگانهای خصوصی و دولتی چنین دغدغه هایی را متاسفانه یا خوشبختانه نداشتهاند.
وی افزود: این دو موضوع به نظر من از اصلیترین چالشهای هر هیات مدیرهای خواهد بود که آینده این جامعه عظیم و پر انرژی برای ایشان مهم باشد. اگر جهت دهی و مسیر گشایی درست انجام شود، این سازمان میتواند به عنوان یکی از موفقترین نمونههای نهادهای مدنی در عرصه ملی و بینالمللی مطرح شود.
ساناز کاشی زاده در پاسخ به سوال خبرنگار آذر انجمن درباره نقش اعضا در بهبود کیفیت ساخت و ساز اظهار کرد:
هر یک از اعضا یک شهروند به حساب میآید؛ هر عملی که در راستای منافع شخصی برای بهرهبرداری از خدمات سازمان در قالب طراحی، نظارت و اجرا انجام میگیرد، بطور مستقیم بر شهر و شهروندانش تاثیر خواهد داشت؛
به عنوان مثال استان آذربایجان شرقی چند شهر مهم دارد که دارای بافت غنی و آثار ارزشمند تاریخی هستند، از جمله مراغه، اهر، میانه شبستر، سراب؛ وقتی از نمای رومی و هجمهای که به شهر وارد آورده است، صحبت به میان میآید، همه ما در جایگاه خودمان در این قضیه دخیل بوده و مسئولیم؛ از ردههای کلان مدیریت شهری بگیرید تا منِ مهندس یا حتی سنگ بر؛
بالابردن کیفیت ساختوساز بیشتر ازدارا بودن شاخصهای استاندارد و کیفی، کار فرهنگی است؛ عملی که کسی برای کس دیگر انجام میدهد؛ سازنده برای مالک، مالک برای بهرهبردار و این چرخه هر چه جلوتر میرویم ادامه خواهد یافت و بزرگتر خواهد شد.
وی افزود: انتظاری که از اعضای جدید دارم این است که در کنار کار علمی که در کمیتهها و کمسیونها انجام میدهند، به تاثیرات و بازخوردهای مستقیم و وابسته همان موارد نیز نگاه تخصصی داشته باشند، تدوین چهارچوبها پشت درهای بسته نگرشی ناقص است، باید درها را باز کنند و با چشمانی بینا، نتیجه کار خود را ببینند.
همچنین ساناز کاشی به سوال خبرنگار آذرانجمن درباره نحوهی شفافیت و اعتماد عمومی در نظام مهندسی اینگونه پاسخ داد: همانطور که در سوال پیشین هم اشاره کردم، اعتماد پاشنه آشیل یک نهاد مدنی محسوب میشود و نباید آسیب ببیند؛ در سالهای اخیر کاهش شفافیت افراد منتخب متاسفانه به این پتانسیل آسیب جدی وارد کرده است و از مهمترین رسالتهای کسانی که در راس امور قرار خواهند گرفت، این است که این آسیب را ریشهیابی کرده و درصدد التیام آن، اقدامات لازم را انجام دهند. نقش بازرسان و برگزاری مجامع عمومی نیز در این میان بسیار مهم است.
وی ادامه داد: البته چنانچه مستحضرید برگزاری مجمعی عمومی برای تعداد بالای سی هزار نفر به لحاظ اجرایی عملا غیرممکن است، پس باید به دنبال راهکار جایگزین بود و تصمیمگیری در خصوص آن از عهده تنها نظام مهندسی خارج است و بایستی با مشارکت ارگانهای حکومتی انجام گیرد. به هر حال مجامع عمومی که، هیات مدیره عملکرد خود را بطور شفاف برای تمام اعضا ارائه نماید، از الزامات می باشد. این شاید اولین و مهمترین قدم در راستای اعتماد سازی به شمار بیاید؛ به نظر من ایجاد ساز و کار صحیح در راستای شفافیت، نوع درست مطالبات اعضا را هم در پی خواد داشت.
وی در مورد نقش فناوری و نوآوری صنعت ساختمان بیان کرد: ما در نظام مهندسی با علم سر و کار داریم و اساس علم پیشرفت و پویایی است؛ جهان علم، جهان واحدی است و ما نمیتوانیم خود را از شرایطی که در دنیا و کشور خودمان اتفاق می افتد، جدا کنیم؛
بطور مثال در همین بحث انرژی که این روزها داغ است، باید قبول کنیم که کشورما درگیر بحران انرژی ست و اولین حوزهای که با این مقوله ارتباط مستقیم برقرار میکند، خانه به معنای عام و ساختمان و مسکن در معنای خاص آن میباشد.
وی افزود: ما، چه در قالب عضو و چه در قالب سازمان بایستی دیر یا زود نگاه ویژهای به این موضوع داشته باشیم و مسیر حرکت خود را به طرف انرژیهای تجدیدپذیر و کوپل کردن آن در ساختمانهایمان تغییر دهیم؛ دو یا سه سال پیش ما یک طرح پژوهشی آماده کردیم که متاسفانه در مراحل پایانی متوقف شد. ولی نتایج بررسیهای بدست آمده، بسیار شگفت انگیز بود؛ از 100 ساختمانی که ما در متراژهای مختلف و تعداد طبقات مختلف بررسی کردیم بیشتر از 40 درصد پرت حرارتی ناشی از ساخت سنتی بدست آوردیم.
وی ادامه داد: این موارد شامل اغلب مواردی میشود که ما در عرضه ساختمان برخورد میکنیم. همانطور که عرض کردم، نظام مهندسی به عنوان ارگان ذینفع و ذیدخل در طراحی و نظارت و اجرای ساختمان و جزئیات آن، باید نگاه ویژهای به موضوع فناوریهای نوین ساختمانی بخصوص بخث انرژی داشته باشد.
کاشی زاده خاطر نشان کرد: در سالهای اخیر ما شاهد پیشرفت چشمگیری در حوزه تکنولوژی ساختمان بودیم و این حوزه قابلیت این را دارد که با رهگیری از روشهای جدید و فناوریهای نو تاثیر چشمگیری در روند بهبود کیفیت ساختمان داشته باشیم. شاید آموزش، برگزاری ورکشاپها و سمینارهای مرتبط، بازدیدها میدانی و … میتوانند نقش بسیار پررنگی را در خصوص آشنایی با این نوع ساختمانها، ایفا کنند. علاوه بر آن، جهت دهی بخش پژوهش سازمان و همکاری با پارکهای علم و فناوری، ایجاد پلهای ارتباطی بین دانشگاه در قالب ارائه مقالات مشترک، پایاننامهها، طرحهای پژوهشی و جمع آوری و پیاده سازی ایدههای بکر دانشجویی در قالب مجموعههای دانش بنیان وابسته به سازمان، به نظر من یکی از مهمترین موارد به شمار می آید.
همچنین سخنان خود بیان کرد: شاید ذکر این نکته خالی از لطف نباشد که من هم به عنوان عضو کوچکی از جامعه بزرگ مهندسی کشور، امیدوارم این توان رو داشته باشیم که همچنان به مطالبات و اهداف خودمان پایبند باشیم، چون فقط در این صورت امکان انتخاب فرد اصلح و پایبند ساختن آن به عملکرد صحیح وجود خواهد داشت.
انتهای پیام/