گروه اجتماعی آذرانجمن: گاهی عواملی پیش میآید که الگوی طبیعی خواب ما را تحت تأثیر قرار میدهند. در راستای موضوع خواب، افراد از دو دسته خارج نیستند، دسته اول کسانی هستند که به محض این که سرشان را روی بالش میگذارند خوابش میبرد و دسته دوم کسانی که باید ساعت های طولانی با خودشان کلنجار بروند که بخوابد، تازه وقتی خوابشان میبرد هم بارها و بارها از خواب میپرند.
پورفسور امیر شرفخانه، مدیر بخش فوق تخصص بیماری های خواب در بیمارستان بین المللی ولیعصر تبریز، گفتگو با خبرنگار آذرانجمن در اینباره اظهار داشت: مهمترین اصل بهداشت خواب منظم بودن وقت به خواب رفتن و بیدار شدن است که در صورت منظم نبودن باعث ایجاد مشکلات بسیار متعددی در طول شبانهروز میشود.
وی افزود: خواب برای هر قسمتی از بدن، کار مخصوص خودش را انجام می دهد، بطور مشخص خواب برای مغز باعث میشود که سلولهای مغزی بتوانند خودشان را برای شروع به کار در روز بعد آماده سازند.
وی اضافه کرد: یکی از مهمترین کارهایی که خواب برای مغز انجام میدهد، تشکیل خاطره و حافظه است، اگر ما به طور کافی نخوابیم حافظه کافی نخواهیم داشت. برای همین است که بسیاری از بیماری های مربوط به خواب به صورت کمبود حافظه و فراموشکاری خودشان را نشان میدهند.
مدیر مرکز تحقیقات خواب دانشکده پزشکی بیلور دانشگاه هیوستون آمریکا، با اشاره به عواملی که موجب ایجاد اختلال خواب میشود، عنوان کرد: یکی از دلایل اصلی بروز آن میتواند استرس و افسردگی باشد که اگر درمان نشوند، سبب بروز مشکلاتی از قبیل کابوسهای شبانه، راهرفتن در خواب، تکرر ادرار، حرفزدن در خواب و مواردی از این دست میشوند.
وی اظهار کرد: یکی دیگر از انواع اختلالات خواب رایج، بیخوابی است؛ بیخوابی به دلایل مختلفی ازجمله مشکلات هورمونی و بیماری های تنفسی به وجود میآید و اگر درمان نشود سبب بروز مشکلات عدیدهای، همانند عدم تمرکز، اختلال یادگیری و ضعف سیستم ایمنی در فرد میشود.
رئیس دپارتمان اختلالات خواب، با اشاره به مشکلاتی که ممکن است بدن در مواجه با اختلال خواب بروز دهد، تاکید کرد: یکی از سیستم های بدن که بسیار به خواب وابسته است سیستم قلبی عروقیست، قلب ما همیشه از اولین لحظه زندگی تا آخرین لحظه زندگی ما کار میکند و خون را در بدن به جریان میاندازد، تا سلول های مختلف بتوانند مواد غذایی و اکسیژن دریافت کنند. اگر قلب ما با شدتی که در بیداری فعالیت می کند همچنان بدون خواب به فعالیت خود ادامه دهد ممکن به صورت بیماری های نارساییقلبی یا سکته قلبی بروز کند.
وی ادامه داد: از سیستم های دیگر بسیار مهم در خواب، سیستم هورمونی است، برای مثال در بچه ها وقتی وارد مرحله اول خواب میشوند و بعد در خواب عمیق فرو میروند، میزان ترشح هورمون رشد بسیار بالا میرود بنابراین بیماری هایی که مراحل خواب عمیق را در کودکان اختلال کنند میتوانند باعث مشکل رشد و اختلالات هورمونی شود.
شرفخانه، با بیان اینکه درمان اختلالات خواب می تواند بسته به نوع و علت زمینه ای آن ها متنوع باشد، تصریح کرد: درمان عموما شامل ترکیبی از درمان های پزشکی و تغییرات سبک زندگی است. خواب در بین ۷ الی ۸ ساعت در طول ۲۴ ساعت برای سلامتی بدن لازم است.
وی افزود: داشتن برنامه روزانه منظم، ساعت خواب مناسب و انجام ورزش روزانه و یا حداقل ۳ الی ۴ بار ورزش در هفته، قبل از خواب باعث میشود استرس شما کنترلشده و خواب راحتتری در شب داشته باشید. علاوه بر این، بهتر است در طول شبانهروز مصرف الکل، نیکوتین و کافئین را کاهش دهید، زیرا الکل ممکن است برای به خواب رفتن راحتتر فرد کمک کند، ولی بعد از ۱۲ ساعت اثر الکل بر مغز باعث بیدار شدن و نوعی بیخوابی میشود.
وی ادامه داد: مصرف نکردن غذای سنگین به خصوص ۲ الی ۳ ساعت نزدیک زمان خواب که باعث رفلاکس و برگشتن غذا به مری میشود و خواب را به هم میریزد عقب نشینی کرد.
وی اضافه کرد: استفاده از نور ضعیف، دور از دسترس قرار دادن گوشی موبایل، خوابیدن به سمت راست یا چپ در هنگام شب و همچنین استفاده از یک بالشت یا متکا در پشت کمر برای خواب راحت کمک میکند.
وی خاطرنشان کرد؛ در این صورت خواب نرمال باعث میشود که بسیاری از بیماریهای کنونی مثل سکته مغزی، سکته قلبی، دیابت، افسردگی، اضطراب، عصبانی بودن، بی تحمل بودن و مشکل انجام کار و از مشکل یادگیری جلوگیری کند. بنابراین به انتخاب خودتان ارزش قائل شوید و زندگی بهتر و طول عمر بهتری داشته باشید.
https://aazaranjoman.ir/?p=32597