تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
شماره : 24394
تاریخ : 1 اسفند 1400 :: 16:15
حوزه : اسلایدر, برگزیده اخبار, فرهنگی, ویژه, گفتگو
فیلم‌ساز آذربایجانی در گفتگو با آذرانجمن؛ تُرکی زبان دوم سینمای ایران خواهد شد فیلم‌ساز آذربایجانی گفت: سینمای آذربایجان بعد از دو فیلم آتابای و موقعیت مهدی وارد مرحله تازه ای شده و وارد بدنه سینمای ایران شده است.

گروه فرهنگ و هنر آذرانجمن: رضا صیامی، فیلم‌ساز آذربایجانی در گفتگو با آذرانجمن درباره موقعیت کنونی سینمای آذربایجان عنوان کرد: سینمای آذربایجان بعد از دو فیلم آتابای و موقعیت مهدی وارد مرحله تازه ای شده، قبل از این دو فیلم، فیلمهای ساخته شده قبلی قالبا فیلم‌های بودند که اصطلاحا سینمای مستقل نامیده می‌شوند و از خصوصیات این فیلم‌ها می‌شود به کم هزینه بودن، عدم استفاده از ستارگان سینما، انتخاب موضوعات و همچنین فرم‌های متناسب با مخاطب خاص و عمدتا جشنواره های خارجی و بعضا داخلی، عدم برخورداری از حمایتهای دولتی و یا استفاده از اسپانسر های بزرگ تجاری اشاره کرد.

وی افزود: از فیلم آتابای سینمای آذربایجان وارد حیطه ای دیگر شد که اصطلاحا در ایران سینمای بدنه نامیده می‌شود. در این گونه سینما علاوه بر جنبه های هنری بعنوان صنعت و تجارت نیز مطرح است، با فیلم آتابای شاخص ترین چهره ها و ستارگان سینمای ایران مقابل دوربین یکی از ستارگان شاخص سینمای ایران یعنی خانم نیکی کریمی رفتند. هم کمکهای دولتی و هم اسپانسرهای بخش خصوصی شامل حال این فیلم شد.

وی اضافه کرد: با فیلم «موقعیت مهدی» سینمای آذربایجان، ژانر دفاع مقدس را هم تجربه کرد. این موضوع از آن نظر اهمیت دارد که گروهی سعی داشتند و دارند که سینمای ترکی را مترادف تجزیه طلبی قرار دهند. این فیلم بر تلاشهای مذبوحانه این افراد خط بطلان می‌کشد.‌ حمایت همه جانبه دولتی از این فیلم و همچنین توجه هیئت داوران جشنواره فجر نیز مزید بر علت است که دست و پا زدن‌های عده ای نفوذی شوونیست ایرانشهری در بدنه نظام و جامعه راه بجایی نبرده و سیاست دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مستقل از اینگونه تفکرات است.

صیامی با اشاره به عدم انتخاب فیلم ترکی قولچاق «عروسک» آقای یوسفی نژاد از طرف هیئت داوران جشنواره فجر، افزود: به نظر من در خصوص سوتفاهمی رخ داد و توضیحات آقای بهروز افخمی از اعضای هیئت انتخاب جشنواره مبنی بر سخت بودن خواندن زیرنویس‌های ترکی فیلم و بدنبال آن رد شدن فیلم نیز بر این حاشیه ها افزود. اما به گفته تهیه کننده فیلم آقای اکبری صحت و خود آقای یوسفی نژاد فیلم توسط هیئت انتخاب رد نشده و بعد از این مرحله توسط شورای پروانه نمایش موقت، مورد قبول واقع نشده، امیدوارم که در مرحله اکران مشکلات این فیلم حل شده و فیلم موفق به اخذ پروانه نمایش شود و همچنین در جشنواره های بین المللی موفقی‌هایی رو کسب کند که از این بابت اطمینان دارم.

کارگردان و تهیه کننده آذربایجانی اظهار کرد: سینمای مستقل هم به راه خوش ادامه می‌دهد. برای سال آتی ما ۳ فیلم مستقل برای اکران خواهیم داشت. «قولچاق» آقای یوسفی نژاد، «سونسوز» آقای رضا جمالی و «قاقالار» ساخته آقای نقی نعمتی. بنظر من بیشترین مشکل را همین فیلمهای مستقل خواهند داشت. هم در جذب مخاطب و فروش و هم در نحوه پخش و اختصاص سالن‌های سینما، البته فیلم قولچاق چون پروانه ساخت سینمایی دارد شانس این را دارد که سالن‌های بیشتری در اختیار بگیرد ولی دو فیلم دیگر تنها در بخش هنر و تجربه امکان اکران خواهند داشت، هر چند که خود سینمای هنر و تجربه هم در دولت جدید بلاتکلیف است و گاه و بیگاه صحبت از تعطیلی آن به میان می‌آید.

صیامی گفت: برای تولید آثار جدید هم باز سینمای مستقل مشکل جذب سرمایه و اسپانسر خواهد داشت ولی اگر پروژه ای باشد که در چهارچوب سینمای بدنه بگنجد احتمال جذب سرمایه و کمک‌های دولتی فراهم خواهد بود. تا آنجایی که اطلاع دارم سال آینده نیز یک فیلم دفاع مقدسی به زبان ترکی تولید خواهد شد، البته خیلی از دوستان برای سال جدید هم در سینمای بدنه و هم سینمای مستقل در صدد تولید فیلم‌های جدید هستند که امیدوارم تعدادشان زیاد باشد.

رضا صیامی با اشاره به اینکه سینماگران آذربایجان باید سراغ موضوعات و فرم‌هایی که مخاطب عام را در نظر بگیرد بروند، افزود:‌ استفاده از ستارگان سینمای ایران مثل آقایان اکبر عبدی، محمدرضا گلزار، جواد عزتی، هادی حجازی فر، امیر آقایی، فرهاد قائمیان و ... که ترک هستند و تعداشان هم کم نیست، هم می‌توانند در جذب سرمایه موفق باشند و هم در جذب مخاطب، سینمای آذربایجان باید وارد سینمای بدنه ایران شود که دیده شود و بتواند به حیات خود ادامه دهد و روزبروز رشد کند.

گفتگو: عاطف احدپور

انتهای پیام/

وی تاکید کرد: البته مانند همه جای دنیا سینمای مستقل هم راه خودش را خواهد رفت و مخاطبان خود را خواهد داشت. واقعیت این است که سینمای مستقل یک سینمای صد در صد فرهنگی است که در همه جای دنیا کمک‌های فرهنگی دولتی و نیمه دولتی از قبیل شهرداری ها را دریافت می کند، بدون آنکه سفارشی از آنها بگیرد و بدون اینکه نهاد های کمک کننده در صدد اعمال سلایق خود به این گونه فیلم‌ها شوند. اما متاسفانه در ایران چنین چیزی وجود ندارد و اگر نهادی بخواهد ریالی به کسی کمک کند انتظار دارد فیلم سفارشی او را بسازد.

فیلم‌ساز آذربایجانی در خصوص نقش رسانه ها و شبکه های مجازی در تبلیغ و حمایت از سینمای آذربایجان گفت: نقش تبلیغی رسانه ها نباید محدود به اشتراک گذاری تیزر فیلم‌ها در زمان اکران باشد. آگاهی بخشی مخاطب و جلب توجه او به سینمای بومی و اهمیت آن بصورت متمادی باید در رسانه ها پیگیری شود. ترغیب مردم برای خرید بلیط و رفتن به سینما و یا خرید اشتراک آنلاین فیلمها گام‌هایی هستند که می‌تواند به حیات و ادامه راه سینمای بومی آذربایجان کمک کند.

وی اضافه کرد: وظیفه دیگر رسانه ها آگاهی بخشی به مردم در خصوص جلوگیری از کپی غیر مجاز فیلم‌ها و آگاهی دادن به تماشاگر است که متوجه شود این فیلم‌ها سرمایه های زندگی فیلمسازان هستند و کپی غیر مجاز در واقع تعرض به اموال سینماگران است که با سختی های فراوان توانسته آن را فراهم کرده و در خدمت سینمای بومی آذربایجان قراردهد.

رضا صیامی افزود: نقش مسئولین البته بسیار مهم است و خودشان هم بهتر از همه این را می‌دانند ولی چون من اراده آنچنانی در اکثر آنها برای حمایت از سینمای بومی نمی‌بینم به همین خاطر فکر میکنم نباید هم هیچ انتظاری از مسئولین داشت.

فعال حوزه سینما با تاکید بر اینکه مطمئنا ترکی زبان دوم سینمای ایران خواهد شد ضمن اظهار امیدواری به آینده سینمای آذربایجان گفت: انشالله در آینده نزدیک امکان اکران فیلمهای ترکی در ترکیه و آذربایجان فراهم خواهد شد و جا دارد اینجا به تلاش‌ها و فعالیت‌هایی که در این راستا انجام داده ایم اشاره ای کنم. ما بواسطه شرکت پخش فیلمی که در ترکیه داریم، سال گذشته و امسال تعدادی فیلم ایرانی و از آن جمله دو فیلم ترکی «کومور» و «قوجالار اولمزلر» را در شبکه دولتی تلویزیون ترکیه پخش کردیم و برای امسال نیز میخواهیم علاوه بر تلویزیون وارد عرصه اکران سینماها و پلاتفرم‌های پخش اینترنتی نیز بشویم.

وی در پایان گفت: اکران سینمایی یکی از فیلمهای ترکی را در ترکیه بصورت سراسری قطعی کرده ایم، ولی بخاطر اینکه سینماهای ترکیه بعد از کرونا هنوز به حالت عادی برنگشته اند، اکران را آغاز نمی کنیم. انشالله از اوایل تابستان اکران فیلمهای ترکی را در جمهوری آذربایجان آغاز خواهیم کرد. در کنار این‌ها برای نمایش فیلمهای کوتاه و مستند نیز به توافقاتی با شبکه های تلویزیونی ترکیه رسیده ایم. همه این‌ها میتواند بخشی از سرمایه هایی را سینماگران آذربایجان برای فیلم‌هایشان هزینه کرده اند بصورت ارزی به آنها برگرداند‌. انشالله سال جدید خبرهای خوبی درباره تولید مشترک با ترکیه و جمهوری آذربایجان نیز خواهید شنید.

مصاحبه کننده: عاطف احدپور

انتهای پیام/