تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
شماره : 24112
تاریخ : 23 بهمن 1400 :: 12:15
حوزه : اسلایدر, اقتصادی, برگزیده اخبار, ویژه, گزارش
واکاوی دلیل نوسان قیمت محصولات کشاورزی و دامی؛ واکاوی دلیل نوسان قیمت محصولات کشاورزی و دامی؛ بازار کشاورزی و دامی آذربایجان در مرز هشدار درخصوص افزایش قیمت محصولات دامی و کشاورزی در بازار، کارشناس مسائل کشاورزی می‌گوید تا وقتی صدای تولید کننده به گوش مسئولین نرسد و نیاز تولید کنندگان به سیاست‌های دولت تبدیل شود؛ دولت، تولید کننده و مصرف کننده اسیر باندهای واردات رانتی خواهند بود که به قیمت نابودی اقتصاد کشور، به دنبال سود خویش هستند.

گروه اقتصادی آذرانجمن/عاطف احدپور: غذا و تغذیه یکی از ابعاد اساسی زندگی، سلامت و همچنین رفاه جامعه است. امنیت غذایی از معیارهای توسعه انسانی بوده و دستیابی به آن از اهداف اصلی هر کشور به شمار می رود. موجود بودن و عرضه غذای سالم و کیفی، سهولت دسترسی و قدرت خرید از ارکان امنیت غذایی می‌باشد.

امروز شاهد چالش‌های فروانی در حوزه تامین و قیمت‌گذاری نهاده‌ها و تاثیرات منفی آن بر بازار محصولات دامی و کشاورزی در کشور هستیم. برنج، سیب‌زمینی، شکر و گوشت رکود تازه‌ای را به لحاظ افزایش قیمت ثبت کرده‌اند. این رکورد آنقدر عجیب است که می‌توان با جرات گفت تا امروز سابقه نداشته است.

تولیدکنندگان نیز در این بین اعلام کردند که چاره‌ای جز افزایش قیمت محصولات خود ندارند، زیرا هزینه‌های تولید به ویژه نهاده‌های دامی افزایش قیمت قابل توجهی داشته است. همچنین در برخی از زمان‌ها حتی شاهد نبود نهاده دامی در بازار و به واسطه کمبود عرضه شاهد افزایش چند برابری قیمت آن بودیم.

این در حالی است که دولت برای واردات نهاده‌های دامی ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی تخصیص داده و انتظار می‌رفت محصولاتی که به واسطه این نهاده‌ها تولید می‌شود افزایش قیمت چندانی نداشته باشد. در این بین قیمت گذاری‌های دستوری راهکاری بوده که دولت‌ها در پیش گرفته‌اند، اما همواره نتایج منفی به دنبال داشته است.

آذرانجمن در جستجوی دلیل افزایش قیمت محصولات کشاورزی و دامی با اعضاء تشکل مردم نهاد "توسعه کشاورزی مردم" در آذربایجان‌شرقی به گفتگو نشست:

تورم عامل بالا بودن قیمت محصولات کشاورزی و دامی

سید مهدی علیا نسب نماینده تشکل "توسعه کشاورزی مردم" در آذربایجان‌شرقی در خصوص دلیل افزایش قیمت محصولاتی چون سیب زمینی و برنج در بازار به خبرنگار آذرانجمن گفت: تولید بخش کشاورزی و دامی در سال‌های گذشته با تورم بالایی روبرو بوده است. هزینه های تولید به صورت حیرت آور افزایش یافته اند، حتی به مراتب بالاتر از نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی، بنابراین نباید انتظار داشت این محصولات به قیمت سال‌های گذشته عرضه شود.

کاهش ۲۰ درصدی تولید سیب زمینی و برنج

وی افزود: البته با توجه به زیان مکرر تولید کنندگان سیب زمینی در سال‌های گذشته شاهد کاهش کشت آن هم بوده ایم. امسال در استان خودمان شاهد تغییر محسوس کشت از سیب زمینی به کدو آجیلی بوده ایم. همچنین تنش گرمایی در فصل داشت، تاثیر محسوسی بر راندمان تولید سیب زمینی و برنج داشته است. سیب زمینی، پیاز، برنج و محصولات اساسی همپایه آن‌ها که شاکله سبد غذایی خانوار را تشکیل می دهند به کوچکترین کمبود و مازادی واکنش محسوس قیمتی می دهند در کاهش تنها پنج درصدی این محصولات ممکن است شاهد افزایش چند صد درصدی قیمت‌ها باشیم و بلعکس مازاد پنج درصدی تولید آن می تواند موجب افت شدید قیمت شود.‌ امسال شاهد کاهش تولید سیب زمینی و برنج بوده ایم که مسئولین جهاد کشاورزی میزان آن را تا ۲۰ درصد هم بیان کرده اند.

علیا نسب ادامه داد: ما به عنوان تشکل مردمی کشاورزان، در خصوص تضعیف تولید سیب زمینی هشدار داده بودیم و خواستار حمایت از کشاورزان در فصل کاشت گذشته شدیم ولی متاسفانه مسئولین ذیربط عنوان کردند سیب زمینی مشمول قیمت گذاری نیست و از این رو حتی تخصیص کود یارانه ای هم برای آن مقدور نیست، چه رسد به تامین نقدینگی تولید کنندگان! ولی متاسفانه شاهد هستیم که این محصول شبانه مشمول قیمت گذاری می شود و وزیر محترم در چله زمستان دستور کاهش قیمت را صادر می کنند.

در مورد ورشکستگی صنعت دام هشدار دادیم

نماینده تشکل توسعه کشاورزی مردم بیان کرد: ما چند ماه قبل در مورد ورشکستگی صنعت دام کشور و استان هم هشدار دادیم، به کشتار دامهای مولد و همچنین عدم همخوانی آمار موجود در نهادهای ذیربط با واقعیت‌های میدانی، ولی جدی گرفته نشد و حال کم کم زمزمه کمبود گوشت را از بازار می شنویم.

هیچ الگوی کِشتی از سوی دولت اجرا نمی شود

علیا نسب افزود: متاسفانه بر خلاف خواست بخش بزرگی از کشاورزان هیچ الگوی کِشتی نه در استان و نه در کشور از سوی دولت اجرا نمی شود و هر ساله شاهد زیان بخشی از کشاورزان و کمبود در بخش دیگر بازار هستیم.

دولت باید با تشکل های مردم نهاد همکاری کند

مهدی مستفید عضو دیگر این تشکل و از فعالین رسانه ای استان در این خصوص گفت: برای اجرای امور بنیادینی چون سامان دهی الگوی کشت نیاز به سیستم سازی و اعتماد سازی داریم، تشکل‌های مردم نهادی که از خود مردم و به صورت مستقل ایجاد می شوند قادرند به عنوان حلقه واسط بین دولت و مردم عمل کنند، دولت اگر می خواهد اصلاحات بزرگی چون تعریف الگوی کشت را اجرا کند نیاز دارد در راستای تقویت این تشکل‌ها گام بردارد. این تشکل های مدنی می توانند در کنار انعکاس نیاز تولید کنندگان ترویج دهنده سیاست‌های دولتمردان نیز باشند.

دولت از خرید تضمینی محصولات سر باز می زند

مستفید افزود: محصولات اساسی همچون سیب زمینی و برنج مشمول قانون خرید تضمینی هستند ولی دولت به هر نحوی از تمکین به آن قانون سر باز می زند، برای مثال دولت قیمت تضمینی سیب زمینی را برای امسال ۸۴۰ تومان تعیین کرده است، قیمتی که اصولا باید هزینه تولید و سود متعارف کشاورز را تامین کند ولی بیشتر به فکاهه می ماند تا یک مصوبه استراتژیک دولتی.

تورم، دلالی را جذابتر از تولید کرده است

این فعال رسانه ای در ادامه در خصوص علت عدم ثبات قیمت‌ها افزود: تورم نقش اساسی در نابسامان اقتصادی کشور دارد. تورم علاوه بر افزایش قیمت‌ها که در ظاهر دیده می شود، صدمات جبران ناپذیری بر بنیان تولید نیز وارد می کند. در فضای تورمی تولید کننده هر لحظه با شوک افزایش قیمت و کمبود نقدینگی روبروست و به دلیل عدم تامین نقدینگی از چرخه تولید خارج می شود برای مثال سیب زمینی کارانی که شهریور ماه محصول خودرا به قیمت۲۵۰۰ تومان فروخته اند دیگر قادر به تامین نقدینگی خرید بذر به قیمت ۱۲ الی ۱۵ هزار تومان نیستند و این یعنی استمرار چرخه کمبود در بازار. از سوی دیگر در فضای تورمی امور دلالی بسیار جذابتر از تولید هستند و سرمایه ها از تولید خارج و به دلالی سوق می یابند.

وزیر محترم دستوری هم برای کاهش تورم صادر کند!

وی افزود: مشکل اساسی دیگر این است که ما در مواجه با بحرانها توجهی به ریشه ها نداریم و با شاخه ها ور می رویم. مثلا دستور صادر می کنیم که از فردا سیب زمینی باید ده هزار باشد و فلان تناژ نیز وارد شود ، چند فحش هم به محتکران کذایی می دهیم و احتمالا سلطانی را هم دستگیر می کنیم، بی آن که بخواهیم به ریشه ها بپردازیم. کسی هم نمی پرسد آیا وزیر گرامی قادر است یک دستور هم بدهد و از افزایش ۳۵ درصدی تراکتور و ادوات کشاورزی برای دومین بار در سال جاری جلوگیری کند؟ یا آیا دولت در کنار واردات سیب زمینی خوراکی، تمهیدی برای تأمین بذر و کنترل قیمت بذر هم اندیشیده است؟ چرا دولت حاضر است برای کاهش هزینه مصرف کننده دست به واردات بزند ولی حاضر نیست ریالی برای واردات بذر و تثبیت تولید در فصل آتی یارانه بدهد؟ راه دوری نرویم از همین بانک کشاورزی که بانک عامل بخش کشاورزی بپرسید چه تمهیدی برای تأمین نقدینگی سیب زمینی کاران جهت تامین بذر برای کِشتی دارد که یک ماه دیگر در استان شروع می شود؟ پاسخ مشخص است هیچ! بانک عامل تولید کنندگان کشاورزی در حال تامین نقدینگی از محل اجرای وام‌های همان کشاورزان بدبخت جهت خرید میوه شب عید مصرف کنندگان است!

وی اضافه کرد: در بخش دام هم شاهد چنین رفتارهایی هستیم پاسخ هشدار ما به تضعیف تولید کننده و کشتار دام مولد به جای حل مشکل نهاده و تنظیم قیمت بازار بر اساس هزینه های تمام شده می شود: استقرار سونوگرافی در کشتارگاه‌ها برای ممنوع سازی کشتار دام مولد! البته که استقرار دستگاه سونوگرافی سهل تر از مدیریت بازار نهاده و دام است! و البته سهل تر از آن تزریق یک ویال دگزامتازون جهت سقط و عبور از آن ممنوعیت! حال در شرف انعکاس بحران دام در بازار گوشت هستیم و به زودی خواهید دید که آنان که کمبود ارز را دلیل عدم حمایت از دامدار عنوان می کردند چگونه شبانه دستور واردات گوشت را صادر خواهند کرد.

مستفید در پایان گفت: تا وقتی تشکل ها مردمی و رسانه های آزاد به نحوی شکل نگیرند که صدای تولید کننده به گوش مسئولین برسد و نیاز تولید کنندگان به سیاست‌های دولت تبدیل شود؛ دولت، تولید کننده و مصرف کننده اسیر باندهای واردات رانتی خواهند بود که به قیمت نابودی اقتصاد کشور، به دنبال سود خویش اند!

انتهای پیام/