تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
شماره : 22598
تاریخ : 15 دی 1400 :: 13:11
حوزه : اجتماعی, اسلایدر, برگزیده اخبار, ویژه, گفتگو
آلودگی محصولات کشاورزی ایران شایعه یا واقعیت؟ نماینده بزرگترین تشکل مردمی بخش کشاورزي کشور در استان گفت: هر چند موارد عنوان شده در خصوص برگشت محصولات کشاورزی در مقایسه با حجم صادرات این محصولات، غیر طبیعی به نظر نمی رسد ولی در خصوص حفظ سلامت محصولات مصرفی در داخل و رعایت استانداردهای لازم نیازمند اقدامات مسئولانه ای هستیم.

گروه اجتماعی آذرانجمن: در ماه‌های گذشته بارها گزارش شد که بخشی از محصولات کشاورزی صادراتی ایران به کشورهای همسایه به دلیل ناسالم بودن برگشت خورده‌اند، در گفتگویی با سید مهدی علیانسب نماینده تشکل مردم نهاد "توسعه کشاورزی مردم" در استان آذربایجان شرقی و از فعالین بخش کشاورزی استان به این مسئله و تاثیرات سوء آن بر سلامت جامعه، اقتصاد تولیدکنندگان و صادرات کشور پرداختیم.

علیانسب در ابتدا تشریح کرد: برگشت سیب زمینی ایران از ازبکستان بر اساس اعلام طرف ازبک آلودگی به نوعی آفت است که در یکی از استانهای ایران مشاهده شده و ازبکستان جهت جلوگیری از شیوع آن، اعلام قرنطینه کرده است. در خصوص فلفل های برگشتی از روسیه نیز طرف روس دلیل آن را باقیمانده ۴ نوع سمی اعلام کرده است که در ایران و سایر کشورهای آسیایی مجاز ولی در روسیه مجوز استفاده ندارد ولی میزان سم باقیمانده بیشتر از استانداردهای آسیایی نبوده است. در خصوص برگشت کیوی از هند نیز کشور مقصد رویت ذرات سفید رنگ بر روی آن که احتمالا نوعی آلودگی قارچی است را دلیل عودت آن عنوان کرده است.

وی افزود: هر کشوری برای واردات محصولات کشاورزی و غذایی استانداردهایی را برای خود تدوین و اعمال می کند ، صادر کنندگان ایرانی نیز برای محصول صادراتی خود آن استانداردها را رعایت می کنند .دو مورد از سه مورد برگشت عنوان شده در فوق را نمی توان آلودگی یا مشکل نا متعارف دانست و مورد سوم نیاز به بررسی و اعلام نظر رسمی از سوی سازمان حفظ نباتات دارد که متاسفانه به اظهارات کلی بسنده می کنند.

وی اضافه کرد: با این وجود انتشار این اخبار و عدم پاسخگویی مسئولانه نهادهای ذیربط می تواند با سوء استفاده رقبا تاثیر جبران ناپذیری بر بازار خارجی ما بگذارد.

نماینده بزرگترین تشکل مردمی بخش کشاورزي کشور در استان افزود: هر چند موارد عنوان شده در خصوص برگشت محصولات کشاورزی در مقایسه با حجم صادرات این محصولات، غیر طبیعی به نظر نمی رسد ولی در خصوص حفظ سلامت محصولات مصرفی در داخل و رعایت استانداردهای لازم نیازمند اقدامات مسئولانه ای هستیم.

وی در ادامه گفت: در سال‌های گذشته با آزاد سازی عرضه سموم، نظارت لازم بر نوع سموم، میزان و زمان مصرف آنها توسط جهاد کشاورزی به نحو احسن صورت نمی گیرد یا به عبارتی غیر ممکن شده است. فارغ از احتمال عدم رعایت استانداردها در برخی سموم وارداتی که اخیرا عنوان می شود. استفاده از سموم غیر متعارف از جمله انواع مواد شوینده، نفتالین، انواع اسیدها وحتی سموم دست ساز در کشاورزی ایران در حال رواج است که امکان تاثیر سوء آنها بر محصولات وجود دارد.

علیانسب خاطر نشان کرد: همچنین به دلیل عدم تعریف استاندارد کیفی در بازار داخل، عدم ارزش دهی به محصولات ارگانیک، ناتوانی مصرف کنندگان برای تحمل هزینه های کنترل کیفی محصولات، رقابت سنگینی بین تولیدکنندگان برای افزایش راندمان تولید شکل گرفته است که تولید ارقام با کیفیت غذایی پایین و استفاده غیر متعارف از انواع کودها، که به نوبه خود موجب افزایش نیترات باقی مانده و خطر سرطان زایی در محصولات می شود شایع شده است.

این فعال پیشرو بخش کشاورزي استان در ادامه گفت: هر چند دانشکده های علوم پزشکی با نمونه گیری رندمی مکلف به نظارت بر کیفیت محصولات موجود در بازار هستند ولی نحوه ونتیجه این نمونه گیری ها شفافیت لازم را ندارد. از اینرو همانطور که اشاره شد تضمین سلامت صد درصدی محصولات در بازار داخل نیازمند ارزش‌گذاری کیفی محصولات، ایجاد واحدهای بسته بندی و کنترل کیفیت و تشویق کشاورزان به تولید محصولاتی با کیفیت بالا با قیمت گذاری مناسب و متناسب است. که نیازمند عزمی جدی در نهادهای ذیربط و فرهنگ سازیِ توجه به کیفیت ذاتی محصولات به جای کیفیت ظاهری آنها در جامعه است.

وی در پایان سخنانش تاکید کرد: بی شک عدم توجه یا کم توجهی به استانداردهای کیفی و سلامت محصولات کشاورزی در سال‌های آتی مشکلات عدیده را در بازارهای خارجی و داخلی به دنبال خواهد داشت و کشاورزی ایران را با بحرانی بزرگ روبرو خواهد ساخت.

گفتگو: عاطف احدپور

انتهای پیام/