تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
شماره : 14991
تاریخ : 10 اسفند 1399 :: 16:24
حوزه : اجتماعی, اسلایدر, برگزیده اخبار, ورزشی, ویژه, گزارش
اکوتوریسم؛ تور طبیعت گردی یا تخریب طبیعت! اکوتوریسم؛ تور طبیعت گردی یا تخریب طبیعت! در اکثر کشورهای جهان برای ورود به مناطق مختلف گردشگری ظرفیت مشخصی تعریف شده، اما در مناطق گردشگری ایران چنین قانونی تعریف نشده است.

گروه اجتماعی آذرانجمن: چند سالی است که صنعت اکوتوریسم در کشور رونق گرفته و هیجان طبیعت گردی، بسیاری را به سمت طبیعت بکر به ویژه مناطق جنگلی و کوهستانی استان آذربایجان شرقی کشانده است. استقبال از طبیعت گردی از سوی برخی از مردم، منجر به شکل‌گیری تورهای بسیار زیاد طبیعت‌گردی شده است. کسانی که تجربه طبیعت گردی و کوه نوردی با گروه های قدیمی و سابقه دار را داشته باشند با تعهد، نظم، مسئولیت پذیری و احترام به طبیعت این گروه ها آشنا هستند. اما رعایت اصول و قوانین نانوشته طبیعت گردی توسط گروه های جدید التاسیس، جای سوال بسیاری دارد و مورد انتقاد فعالین محیط زیست آذربایجان قرار گرفته است. در همین راستا جهت مطلع شدن از جزئیات این مسئله، با چندین نفر از فعالین محیط زیستی و کوه نوردان پیشکسوت استان گفت و گویی داشته ایم تا به اصل مسئله پی ببریم.

اخلاق و فرهنگ کوه نوردی از بین رفته است

میرعلی هاشمی، پیشکسورت کوه نوردی استان: اخلاق و فرهنگ کوه نوردی از بین رفته است. تا دهه ۶۰ در سایه مربیان و پیشکسوتان کوه نوردی استان ورزشکاران در کنار آموزش فنون کوهنوردی، اخلاق و فرهنگ کوهنوردی نیز آموزش می دیدند. اما متاسفانه این مسائل اکنون به دلایلی از بین رفته است. ضعف سازمان های مربوطه در این حوزه مشهود بوده و تخصص و اخلاق کوهنوردی جای خود را به مدرک گرایی داده است و شاهد هستیم که به دلایل این احمال کاری ها حوادث کوهنوردی نیز افزایش یافته است.

باید ورود بی رویه انسان به طبیعت مهار شود

رضا طراح، مسئول کمیته باشگاه های هیئت کوهنوردی استان آذربایجان شرقی: در حیطه کوهنوردی و طبیعت گردی با سه دسته رو به رو هستیم. دسته اول باشگاه های کوهنوردی، دسته دوم تورهای گردشگری که از سازمان میراث و گردشگری مجوز دریافت می کنند و دسته سوم گروه های طبیعت گرد هستند که بدون مجوز بوده و از طریق صفحات مجازی اقدام به فعالیت می کنند. وی ادامه داد: از آنجایی که تور های گردشگری و طبیعت گردی در کشور هیچ گونه فرمت قانونی ندارند، شاهد هستیم که این گروه ها بدون رعایت محدودیت ظرفیت نفرات، عدم آموزش نفرات، بدون هیچ چارت فعالیتی و عدم آشنایی با منطقه فعالیت می کنند که این مسئله عوارض سویی در طبیعت داشته است. همچنین در مورد باشگاه های کوه نوردی نیز می بینیم که این باشگاه ها تبدیل به تور های طبیعت گردی شده اند و قالب حرفه ای کوه نوردی رعایت نمی شود و از حیطه ورزشی خارج شده اند و بیشتر حیطه تفریح و طبیعت گردی فعالیت می کنند. رضا طرح تاکید کرد: با توجه به آغاز فصل بهار و شتاب گرفتن طبیعت گردی باید این رویه غلط مهار شود. راهکار بنده به وجود آمدن تعامل مشترک بین سازمان ها از جمله سازمان میراث و گردشگری، سازمان ورزش و جوانان و هیئت کوهنوردی می باشد تا برای پاسخ گو کردن گروه های طبیعت گرد و ایجاد فرهنگ طبیعت گردی در استان اقداماتی جدی انجام گیرد. وی افزود: باید ورود بی رویه انسان به طبیعت مهار شود. در اکثر کشورهای غربی برای ورود به مناطق مختلف گردشگری ظرفیت مشخصی تعریف شده است اما در مناطق گردشگری ما چنین قانونی تعریف نشده است. یوسف شیرین پور فعال محیط زیست عنوان کرد: بنده سال ها در عرصه طبیعت گردی و کوه نوردی فعال بوده ام و به شخصه، گروه طبیعت گردی را ندیده بودم که در طبیعت زباله بریزد یا مسائل غیر اخلاقی ترویج دهد ، در عوض ما برای ایجاد فرهنگ سازی و از روی عشق و علاقه مان به طبیعت آذربایجان زباله های مسیر کوه نوردی مان را جمع آوری می کردیم. اما با شکل گیری گروه های جدید طبیعت گردی، عملا طبیعت ما به زباله دانی تبدیل شده و از آن جایی که بعضی از این گروه ها حس مسئولیتی نسبت به طبیعت ندارند با باند های موسیقی بزرگ و ایجاد سر و صدا موجب ضرر رساندن به حیوانات و پرندگان خصوصا در فصل تخم گذاری می شوند و هیچ نظارتی هم از طرف مسئولین بر این گروه ها وجود ندارد. همچنین شاهد هستیم که سازمان محیط زیست استان به بعضی گروه ها برای ورود و خروج به مناطق حفاظت شده به راحتی و بدون کنترل مجوز صادر می کند. اکوتوریسم؛ تور طبیعت گردی یا تخریب طبیعت!

برخورد با گروه های طبیعت گردی، صورت مسئله را پاک می کند

رضا ساعی فعال کوهنوردی و گردشگری بیان کرد: به لحاظ قانونی ما در استان تور لیدر گردشگری اکوتوریسم نداریم. و افرادی هم که اکنون فعالیت میکنند همگی تورلیدر راهنمای فرهنگی هستند که از طریق آژانس های گردشگری با بیمه کردن نفرات و تعیین تور لیدر این افراد را به گردش می برند. رضا ساعی تصریح کرد: مسبب بسیاری از مشکلات به وجود آمده در حوزه گردشگری و اکوتوریسم به ضعف مدیریتی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان مربوط است. به این شکل که شاهد هستیم تا کنون این سازمان یک جلسه آموزشی برای مسافران تورها و تورلیدر ها برگزار نکرده و با سیاست های ناصحیح موجب بدتر شدن اوضاع شده است. سال پیش سازمان میراث فرهنگی با همکاری نیروی انتظامی، با بعضی از گروه های طبیعت گردی غیر مجاز برخورد کرد که این سیاست سازمان تنها صورت مسئله را حذف کرد و عملا هیچ نتیجه ای نداشت و تعدادی از تورلید هایی که انصافا لیدرهای خوبی بودند به جای ساماندهی و آموزش توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری حذف و به خیل بیکاران پیوستند. وی اضافه کرد: متاسفانه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در امر آموزش تور لیدر اکوتوریسم قدمی برنداشته و برای تشکیل کلاس راهنمایان فرهنگی و یا اکوتوریسم شرط دانستن زبان خارجی را بعنوان پیشنیاز تعیین کرده که این امر باعث بوجود آمدن خیل عظیمی از تورلیدرهای کارت دار شده که قادر به انجام وظایف تورلیدری نیستند و فقط زبان خارجی بلدند و عملا این قشر هم به جمع بیکاران پیوسته اند. گزارش: عاطف احدپور انتهای پیام/